Технология за отглеждане на пъпеши
Оптималната температура за растеж и развитие на дините е 18-25°С. Когато почвата трайно се затопли до 12-15°С и вече няма опасност от слани, може да се пристъпи към сеитба на дини и пъпеши. За дружно поникване на семената най-добре е да се използват рътени семена. Семената покълват при трайно задържане на температурата на почвата над 14-16°С. При температура 1°С младите кълнове загиват. При установяване на продължително ниски температури, под температурата на поникване, набъбналите семена в почвата загниват.
Дините и пъпешите обичат топли, рохкави и проветриви почви, снабдени с хранителни вещества в лесно усвоима форма. Най-добре се развиват на богати и дълбоки глинесто-песъчливи почви, добре наторени през есента с основната обработка.
Дините се засаждат, а също така и сеят (полагат се семена) в края на април. Разстоянието между редовете е 2 метра, а между гнездата в реда е 0,75-1 метър. Ако се сеят семена, в едно гнездо се полагат по 4-6 семки.
Десет дни след поникването на семената се пристъпва към първото окопаване на растенията, а две-три седмици след това се прави второ окопаване. В едно гнездо се оставят по две растения, като се избират най-добрите от поникналите.
Поливането е докато плодовете стигнат 15 см в диаметър. Липсата на влага в началото на разклоняването, масовия цъфтеж и нарастването на плодовете предизвиква задържане на растежа и развитието, масово окапване на цветовете и почерняване и окапване на младите завръзи. Въпреки мощната коренова система, високата смукателна способност на корените, силно разклонените листа и восъчния налеп по зелените части на растението, за да изявят богатите си потенциални възможности дините се нуждаят от напояване.
Появата на гланц по плодовете и окапването на власинките по дръжките са признаци, че може да започне беритбата. Това се става през юли-август.